Μία ολοκληρωμένη, σύγχρονη και χρηστική προσέγγιση στο θέμα των πωλήσεων
Μου επιτρέπεις να μην περιοριστώ σε ένα σύντομο post που κάποιος σύντομα θα διάβαζε και σύντομα θα λάμβανε θετική επιρροή. Αφήνοντας όσο μπορώ την υποκειμενική ιδιότητα του αδερφού και την περηφάνια που έλαβα διαβάζοντας το δημιούργημά σου, θα επικαλεστώ –όσο μπορώ- την ιδιότητά μου ως οικονομολόγος που μου επιτρέπει κάποια αντικειμενική εμβάθυνση στο θέμα, επισημαίνοντας τα εξής:
1. Το «βιβλίο» (αλήθεια και αυτός ο όρος θέλει επαναπροσδιορισμό σύμφωνα με όσα γράφεις) αποτελεί μία ολοκληρωμένη, σύγχρονη και χρηστική προσέγγιση στο θέμα των πωλήσεων, εφάμιλλη με αυτές των πλέον ειδικών, που σήμερα υπάρχουν στην διεθνή αρθρογραφία και βιβλιογραφία.
2. Οι επιρροές σου είναι κυρίως από την αμερικανική επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος (τουλάχιστον στο 1ο μέρος γιατί προς το τέλος έχει πολλή Ελλάδα). Όμως το Μάρκετινγκ στην επιστημονική του μορφή δημιουργήθηκε στην Αμερική πριν 100 περίπου χρόνια οπότε, αυτοί είναι οι «ειδικοί». Κρίμα, ξέφυγε από τους Αρχαίους Έλληνες η θεμελίωση της επιστήμης αυτής… άλλες εποχές! Ως εκ τούτου το εξώφυλλο, το πρώτο πρόσωπο και το στυλ της γραφής που χρησιμοποιείς (στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου) είναι αντίστοιχο των Kotler και των άλλων που αποδείχτηκαν σπουδαίοι, όχι στα λόγια, αλλά χάρη της αποτελεσματικότητάς τους. Τι αποπνέει λοιπόν ξεκάθαρα από το στυλ αυτό γραφής: ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ! Και στον χώρο που εξειδικεύεσαι εσύ και η TROPOS αυτό είναι το ALPHA και το OMEGA.
3. Το «βιβλίο» δεν αποτελεί ένα χρονογράφημα (όσο κι αν το Μάρκετινγκ είναι κοινωνική επιστήμη και σου αρέσουν οι φιλοσοφικές παρενθέσεις). Είναι μία -όσο το δυνατόν- εκλαϊκευμένη επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος, μία σύντομη αλλά περιεκτική ανάλυση του περιβάλλοντος, που επιδιώκει να βοηθήσει κάποιους να λάβουν αποφάσεις επιλέγοντας την πρότασή σας. Προκύπτει σαφώς ότι τόσο εσύ όσο και ο Χρήστος Κατσάνος ως “TROPOS” είστε πανέτοιμοι να υποστηρίξετε τη λήψη των επιχειρηματικών αυτών αποφάσεων στο παρόν για να προλάβουν κάποιοι το μέλλον.
(Το βιβλίο διαβάζεται σχετικά εύκολα και από τους μη εξειδικευμένους που επιθυμούν όμως να αντιληφθούν τη νέα καθημερινότητα).
4. Ένα από τα προβλήματα της χώρας μας είναι ότι επικεντρώθηκε στην αναποτελεσματικότητα του «δημοσίου» τομέα, με ελάχιστες ή και καθόλου αναφορές στην αναποτελεσματικότητα του «ιδιωτικού» τομέα. Ακόμη και όταν αυτό γίνεται επικαλούμαστε τη γραφειοκρατία (πάλι το αναποτελεσματικό κράτος) για την αποτυχία. Το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις παρέμειναν επί το πλείστον -ακόμη κι όσες επεκτάθηκαν- σε μία οικογενειακή δομή που ο ίδιος ο επιχειρηματίας, ο γιος ή ο ανιψιός (τον εμπιστεύομαι, σπούδασε κιόλας …) τα ξέρουν όλα, δεν αναλύεται όσο πρέπει. Ακόμη κι όταν κάποιοι αναζητούν τη «δεξιοτεχνία» ειδικών στο Μάνατζμεντ-Μάρκετινγκ, καταφεύγουν π.χ. στον ακαδημαϊκό ή άλλους αντίστοιχους χώρους που μόνο ο τίτλος κάποιου π.χ. ως «καθηγητής» κ.λπ. αρκεί για να τον επιλέξουν. Όμως τους διαφεύγει κάτι… τόσο εσύ όσο και ο Χρήστος πέρα από τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και τις αντίστοιχες σπουδές, έχετε την απόλυτη σχέση με την παραγωγική βάση, τα δίκτυα διανομής και την πορεία του προϊόντος έως την επιλογή του από τον τελικό αγοραστή-καταναλωτή και την ανατροφοδότηση (feedback). Κι αυτό αποτελεί την πλέον σημαντική προϋπόθεση αποτελεσματικής υποστήριξης του επιχειρηματία.
Εν κατακλείδι: Well done… τα υπόλοιπα δια ζώσης!