Testimonials
Από το Like στο Buy, το πρωτοποριακό βιβλίο με τον ευρηματικό υπότιτλο ‘’Το τέλος της αθωότητας του LIKE’’
Από το Like στο Buy, το πρωτοποριακό βιβλίο με τον ευρηματικό υπότιτλο ‘’Το τέλος της αθωότητας του LIKE’’ από τον χαρισματικό Δημήτρη Γκαρτζονίκα, είναι μία πραγματική πηγή ένωσης για όλους τους εραστές του επιχειρείν. Η εποχή που τα κομπιούτερ κατά τον νομπελίστα Arno Penzias, περιείχαν τόση νοημοσύνη όσο και τα στερεοφωνικά συγκροτήματα μουσικά όργανα, ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα, που τα social media οδηγούν την κοινωνία σε μία συθέμελη μεταμόρφωση του ίδιου της του εαυτού, ο συγγραφέας με ασυνήθη δεξιότητα και εύστοχες αναφορές, οδηγεί τον αναγνώστη στα μονοπάτια της social εποχής που ήδη διανύουμε.
Με επιστημονική τεκμηρίωση και πληθώρα παραδειγμάτων ο Δημήτρης Γκαρτζονίκας μυεί τον αναγνώστη στον κόσμο της Social Media Age, εποχής η οποία έρχεται να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του BRANDING με το MARKETING, να εισάγει την ‘’ΑΦΗΓΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΩΝ’’, γνωστή ως BRAND JOURNALISM σε κυρίαρχο μέσο ανάδειξης της επιχειρηματικής οντότητας και να αναδείξει τον δρόμο του e-sales στα χρόνια που έρχονται.
Η επικοινωνία, που αν ήταν ζώο, θα ήταν λιοντάρι και αν ήταν συναίσθημα θα ήταν χαρά, στο επιχειρηματικό πεδίο, τονίζει ο συγγραφέας, προϋποθέτει post-mix τέτοιο που να εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη μεταξύ της επιχείρησης και του κοινού στόχου της. Ιδιαίτερης, τέλος, αναφοράς αξίζει η πορεία από το BRAND JOURNALISM στο BRANDING POST, πορεία κατά την οποία το post του brand γίνεται τέχνη.
Ευχαριστώ τον Δημήτρη Γκαρτζονίκα που με το πόνημά του με ταξίδεψε στον συναρπαστικό κόσμο που ήρθε για να αλλάξει τη ζωή όλων μας.
Branding είναι η δημιουργία ενός μοναδικού ονόματος, εικόνας, εμπειρίας και αντίληψης.
Branding είναι η δημιουργία ενός μοναδικού ονόματος, εικόνας, εμπειρίας και αντίληψης. Πρόκειται για την «υπόσχεση» που προσπαθούν να «χτίσουν» και να «επικοινωνήσουν», αρκετές εταιρίες και οργανισμοί αλλά λίγοι ικανοί τελικά το καταφέρνουν.
Στην πραγματικότητα, η στοιχειώδης έννοια τουBrand υπήρχε αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν ως μέσο έκφρασης της ιδιοκτησίας.Εκείνο όμως που έχει αλλάξει σήμερα και συνεχίζει πλέον να αλλάζει με εκθετικό ρυθμό είναι ηδυνατότητα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με αυτό. Είναι με άλλα λόγια η δυνατότητα που δίνεται σε κάθε έναν από εμάς να ανταποκρίνεται στην επικοινωνία τουBrand (Like) να αποδέχεται την εμπειρία του (Buy) και στη συνέχεια να αποκτά μια σχέση ανατροφοδότησης (Comment).Όλα τα παραπάνω και εκείνα βεβαίως που έπονται συμβαίνουν με τη βοήθεια της ψηφιακής εποχής, της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης την οποία όλοι βιώνουμε.
Οι σύγχρονες αποτελεσματικές εταιρίες και οργανισμοί έχουν εγκαίρως αντιληφθεί την δημιουργία συμπαγών ενεργών «κοινοτήτων» στο διαδίκτυο τα μέλη των οποίων μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, αντιλήψεις και εμπειρίες, Η ψηφιακή τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα σε αυτές τις μικρές κοινότητες (Tribes) να ανταλλάσσουν απόψεις, συναισθήματα και να βιώνουν την εμπειρία ενός Brandπολλές φορές ακόμη μέσω της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) ή αυξημένης πραγματικότητας (Αugmented Reality).Σε αυτές τις μικρές κοινότητες τα μέλη αντιλαμβάνονται το ίδιο όφελος, υπόσχεση, αξία, γλώσσα. Είναι πρακτικά οι πρεσβευτές (ambassadors) του Brand. Η κοινότητα είναι ταυτόχρονα τόσο ισχυρή αλλά και δυναμική-ευμετάβλητη όσον αφορά τα μέλη της. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι πρόκειται για σύγχρονη υποκατάσταση του παραδοσιακού CRM των εταιριών.
Ο Δημήτρης Γκαρτζονίκας καταφέρνει μέσα από το βιβλίο του να μας περάσει αυτήν την έννοια του οικοσυστήματος -δικτύου. Σε ένα τέτοιο οικοσύστημα θα «συναντήσουμε» καθημερινούς ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αμοιβαία οφέλη από το Brand που εμπιστευόμαστε. Είμαστε εμείς που αντανακλούμε τις αξίες και τις ιδιαιτερότητες του Brand (π.χ. επιχείρησης) ώστε και άλλοι να θέλουν να γίνουν μέλη του (Like/buy).
Ένα πόνημα γεμάτο ενέργεια, που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα ερωτήματα γύρω από το marketing
Ένα πόνημα γεμάτο ενέργεια, που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα ερωτήματα γύρω από το marketing, με εργαλείο την τέχνη, την διανόηση και τη φιλοσοφία. Μας οδηγεί με ένα τρόπο ζωντανό, αγγίζοντας ένα μεγάλο φάσμα από τάσεις και τεχνολογίες, σε δρόμους που μπορούν να διαμορφώσουν το business του μέλλοντος. Την ίδια στιγμή όμως δίνει πρακτικές απαντήσεις και προτείνει χειροπιαστές προσεγγίσεις για το πως το brand μπορεί και πρέπει να είναι ο θεμέλιος λίθος σε αυτό το μέλλον, εισάγοντας την έννοια των Micro-tribes χωρίς φόβο και με πολύ πάθος. Μια πολυδιάστατη και τολμηρή ματιά που σίγουρα μπορεί να δώσει πολύ ενδιαφέροντα ερεθίσματα στον αναγνώστη.
Η έννοια του brand και η σημασία της ξεκάθαρης τοποθέτησης του, είναι ίσως η σημαντικότερη άμυνα στους κινδύνους της απομίμησης και της αντιγραφής.
“Ο Δημήτρης Γκαρτζονίκας μοιράζεται σκέψεις και ιδέες σε ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από τους ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου.
Η έννοια του brand και η σημασία της ξεκάθαρης τοποθέτησης του, είναι ίσως η σημαντικότερη άμυνα στους κινδύνους της απομίμησης και της αντιγραφής.
Το branding έχει αλλάξει τους παραδοσιακούς κανόνες και έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες και εργαλεία.
Παράλληλα, τα micro-tribes είναι μια τάση που αναπτύσσεται εδώ και καιρό, ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα. Οι αλλαγές που γίνονται στους αλγορίθμους εύνουν τα κλειστά γκρουπ, που σημαίνει ότι βλέπουν την αξία των μικρών αλλά πιστών ομάδων σε σχέση με τις μεγάλες σελίδες των likes και «μου αρέσει».
Ένα σωστό tribe μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως πυρήνας και δημιουργός νέων οπαδών αλλά και ως βασική ασπίδα προστασίας από επιθέσεις ανταγωνιστών ή haters.
Αυτά και πολλά περισσότερα αναφέρει ο Δημήτρης σε μια μορφή κειμένου που περισσότερο θυμίζει συλλογή από posts και έτσι διαβάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα.”
ένας επίκαιρος οδηγός για τις επιρροές που έχουν και δέχονται τα brands στην αυγή της ψηφιακής εποχής
Το βιβλίο του Δημήτρη Χ. Γκαρτζονίκα “ΑΠΟ ΤΟ LIKE ΣΤΟ BUY” είναι ένας επίκαιρος οδηγός για τις επιρροές που έχουν και δέχονται τα brands στην αυγή της ψηφιακής εποχής. Παρουσιάζει με κατανοητό τρόπο πως επηρεάζουν το Branding, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι σύγχρονες τάσεις της ψηφιακής οικονομίας, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι το Branding αφορά μόνο τις “πλούσιες¨πολυεθνικές.
Εξηγεί με πειστικότητα πως η ανάδυση των ψηφιακών φυλών/ tribes μέσα από το επιφανειακό χάος των κοινωνικών δικτύων, καθιστούν την απλή παροχή ενός καλού προϊόντος ανεπαρκή, και την ανάπτυξη μιας βαθύτερης σχέσης βασιζόμενης σε κοινές αξίες και όμορφες ιστορίες απαραίτητη.
Αναλύει με απλό και πρακτικό τρόπο πως η δημοκρατικοποίηση του ψηφιακού κόσμου, αλλά και της παραγωγής περιεχομένου-όπου η άμεση επικοινωνία του οποιουδήποτε με τον οποιοδήποτε είναι δυνατή, αλλά και δύσκολη-αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για ένα αδρανές brand, αλλά τεράστια ευκαιρία για ένα ενεργό και ευέλικτο.
Τέλος, αναφέρεται εκτενώς στις ψηφιακές συμπεριφορές (like, buy, share, post, follow, κτλ.), και στο πως η σημασία τους διαφοροποιείται ανάλογα με την αγορά, τον στόχο της επικοινωνίας, και το εργαλείο που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Το συνιστώ σε όλους τους επιχειρηματίες που σκοπεύουν να δημιουργήσουν μία συνεπή διαδικτυακή παρουσία για το brand τους…
Δηλαδή, κατά τη γνώμη μου, σε όλους τους επιχειρηματίες, ανεξαιρέτως.
ένα πόνημα που η θεματολογία του μας/σας αφορά όλους..
Με τον Δημήτρη έχουμε γνωριστεί αρκετά χρόνια πριν και μετά από πολλά χρόνια συνεργασίας σε θέματα Branding και προώθησης προϊόντων και συμφερόντων της εταιρείας που εργάζομαι, έχω πλέον το προνόμιο να τον αποκαλώ φίλο παρά μόνο συνεργάτη.
Μόλις τέλειωσα λοιπόν το βιβλίο του που είναι μια συμπυκνωμένη επιτομή της σημασίας του branding στις επιχειρήσεις και την ζωή μας και επιβεβαιώθηκα για ακόμα μία φορά από την διαίσθηση μου για το τι άνθρωπος είναι…
Με έναν μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο κατάφερε ένα βιβλίο που μπορεί από πρώτη όψη να φαίνεται ως τεχνικό, να αποδεικνύεται πως τελικά είναι ένα πόνημα που η θεματολογία του μας/σας αφορά όλους.
Προσωπικά, πρεσβεύοντας και εγώ –όπως πιστεύω- την ‘ηθική’ σημασία του Branding στο σύγχρονο επιχειρείν ταυτίστηκα με τον συγγραφέα και ένιωσα πολλά κομμάτια του συγγράμματος ως βιωματικά για μένα.
Λένε ότι ο συγγραφέας έχει μόλις 30 δευτερόλεπτα να κερδίσει τον αναγνώστη του και κάθε φορά παλεύει με αυτά τα 30 δευτερόλεπτα…Διαβάζοντας λοιπόν το βιβλίο του ομολογώ ότι ο τρόπος γραφής του με κέρδισε αμέσως αλλά και με εξέπληξε. Είτε με υπέροχα ευρήματα όπως η ‘ανάδειξη του like ως την παγκόσμια μονάδα μέτρησης’ είτε με τις ευφάνταστες ‘συνεντεύξεις’ του με στοχαστές όπου νοιώθεις τη διαχρονική σημασία του Branding που «δεν είναι μέσο πίεσης αλλά έλξης» είτε με την ανάδειξη της σημασίας των αισθήσεων και όχι μόνο της παιδείας που ο καθένας έχει που δεν αρκεί για την δημιουργία ενός love brand που από ετικέτα γίνεται ολοκληρωμένο προϊόν, από εταιρεία γίνεται και εκφράζεται «ως άνθρωπος»…
«Είτε γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί είτε κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί» είπε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και βεβαίως αυτό είναι ένα τέτοιο βιβλίο που αξίζει και που κάνει τον κάθε αναγνώστη να ταυτίζεται και να νιώθει σα να συμμετάσχει σε κάτι που είναι σπουδαίο και που μπορεί να προσθέσει αξία σε αυτά που κάνουμε ανεξαρτήτως της εμπειρίας και της γνώσης που ο καθένας κατέχει!
Όπως λέει ο Δημήτρης, η πίστη είναι ένα δύσκολο θέμα που ανήκει στο branding και θα ήθελα να του ευχηθώ να συνεχίζει να πιστεύει σε αυτό που κάνει και να εκφράζει την αλήθεια του μέσω του gut feeling που διαθέτει και τον κάνει να αναγνωρίζεται ό ίδιος ως ένα ισχυρό brand του χώρου μας!
Να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια μου στον «Brand journalist» παρά στον Project Manager που αρέσκεται να λέει όταν αναφέρεται στον ίδιο και να του ευχηθώ καλή δημιουργική συνέχεια!
Μία ολοκληρωμένη, σύγχρονη και χρηστική προσέγγιση στο θέμα των πωλήσεων
Μου επιτρέπεις να μην περιοριστώ σε ένα σύντομο post που κάποιος σύντομα θα διάβαζε και σύντομα θα λάμβανε θετική επιρροή. Αφήνοντας όσο μπορώ την υποκειμενική ιδιότητα του αδερφού και την περηφάνια που έλαβα διαβάζοντας το δημιούργημά σου, θα επικαλεστώ –όσο μπορώ- την ιδιότητά μου ως οικονομολόγος που μου επιτρέπει κάποια αντικειμενική εμβάθυνση στο θέμα, επισημαίνοντας τα εξής:
1. Το «βιβλίο» (αλήθεια και αυτός ο όρος θέλει επαναπροσδιορισμό σύμφωνα με όσα γράφεις) αποτελεί μία ολοκληρωμένη, σύγχρονη και χρηστική προσέγγιση στο θέμα των πωλήσεων, εφάμιλλη με αυτές των πλέον ειδικών, που σήμερα υπάρχουν στην διεθνή αρθρογραφία και βιβλιογραφία.
2. Οι επιρροές σου είναι κυρίως από την αμερικανική επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος (τουλάχιστον στο 1ο μέρος γιατί προς το τέλος έχει πολλή Ελλάδα). Όμως το Μάρκετινγκ στην επιστημονική του μορφή δημιουργήθηκε στην Αμερική πριν 100 περίπου χρόνια οπότε, αυτοί είναι οι «ειδικοί». Κρίμα, ξέφυγε από τους Αρχαίους Έλληνες η θεμελίωση της επιστήμης αυτής… άλλες εποχές! Ως εκ τούτου το εξώφυλλο, το πρώτο πρόσωπο και το στυλ της γραφής που χρησιμοποιείς (στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου) είναι αντίστοιχο των Kotler και των άλλων που αποδείχτηκαν σπουδαίοι, όχι στα λόγια, αλλά χάρη της αποτελεσματικότητάς τους. Τι αποπνέει λοιπόν ξεκάθαρα από το στυλ αυτό γραφής: ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ! Και στον χώρο που εξειδικεύεσαι εσύ και η TROPOS αυτό είναι το ALPHA και το OMEGA.
3. Το «βιβλίο» δεν αποτελεί ένα χρονογράφημα (όσο κι αν το Μάρκετινγκ είναι κοινωνική επιστήμη και σου αρέσουν οι φιλοσοφικές παρενθέσεις). Είναι μία -όσο το δυνατόν- εκλαϊκευμένη επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος, μία σύντομη αλλά περιεκτική ανάλυση του περιβάλλοντος, που επιδιώκει να βοηθήσει κάποιους να λάβουν αποφάσεις επιλέγοντας την πρότασή σας. Προκύπτει σαφώς ότι τόσο εσύ όσο και ο Χρήστος Κατσάνος ως “TROPOS” είστε πανέτοιμοι να υποστηρίξετε τη λήψη των επιχειρηματικών αυτών αποφάσεων στο παρόν για να προλάβουν κάποιοι το μέλλον.
(Το βιβλίο διαβάζεται σχετικά εύκολα και από τους μη εξειδικευμένους που επιθυμούν όμως να αντιληφθούν τη νέα καθημερινότητα).
4. Ένα από τα προβλήματα της χώρας μας είναι ότι επικεντρώθηκε στην αναποτελεσματικότητα του «δημοσίου» τομέα, με ελάχιστες ή και καθόλου αναφορές στην αναποτελεσματικότητα του «ιδιωτικού» τομέα. Ακόμη και όταν αυτό γίνεται επικαλούμαστε τη γραφειοκρατία (πάλι το αναποτελεσματικό κράτος) για την αποτυχία. Το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις παρέμειναν επί το πλείστον -ακόμη κι όσες επεκτάθηκαν- σε μία οικογενειακή δομή που ο ίδιος ο επιχειρηματίας, ο γιος ή ο ανιψιός (τον εμπιστεύομαι, σπούδασε κιόλας …) τα ξέρουν όλα, δεν αναλύεται όσο πρέπει. Ακόμη κι όταν κάποιοι αναζητούν τη «δεξιοτεχνία» ειδικών στο Μάνατζμεντ-Μάρκετινγκ, καταφεύγουν π.χ. στον ακαδημαϊκό ή άλλους αντίστοιχους χώρους που μόνο ο τίτλος κάποιου π.χ. ως «καθηγητής» κ.λπ. αρκεί για να τον επιλέξουν. Όμως τους διαφεύγει κάτι… τόσο εσύ όσο και ο Χρήστος πέρα από τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και τις αντίστοιχες σπουδές, έχετε την απόλυτη σχέση με την παραγωγική βάση, τα δίκτυα διανομής και την πορεία του προϊόντος έως την επιλογή του από τον τελικό αγοραστή-καταναλωτή και την ανατροφοδότηση (feedback). Κι αυτό αποτελεί την πλέον σημαντική προϋπόθεση αποτελεσματικής υποστήριξης του επιχειρηματία.
Εν κατακλείδι: Well done… τα υπόλοιπα δια ζώσης!
Δεν είναι απλά ένας οδηγός επιβίωσης, είναι ένα “ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΜΑ”…
Έχω διαβάσει πολλά κείμενα. Έχω γράψει κι εγώ μερικά. Πολλά μου έχουν αρέσει. Λίγα με έχουν ενθουσιάσει. Κι έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι όταν βρίσκω κάτι extraordinary, θα το μοιράζομαι με φίλους. Διαδικτυακούς και μη. Το «Από το Like στο Buy» είναι ένα από αυτά.
Έχοντας ζήσει από κοντά την εξέλιξη στη συγγραφή του βιβλίου από τον Δημήτρη Dimitris Gartzonikas για 3 ολόκληρα χρόνια, ομολογώ πως η τελική του μορφή με ενθουσίασε.
Γιατί ο Δημήτρης έχει ένα μοναδικό τρόπο να συνδέει το ICT με τα Tribes, το Like με το Buy, να μας δίνει να καταλάβουμε το πώς διαμορφώνεται η σχέση του Marketing και του Branding στην εποχή των Social Media, να μας βοηθάει να καταλάβουμε πώς να αυξήσουμε το Brand Equity μιας επιχείρησης, αλλά και να αντιληφθούμε ότι η νέα δημοσιογραφία περνάει μέσα απ το Βrand Journalism έχοντας σαν βάση το Branding Post.
Και δεν είναι απλά ένας οδηγός επιβίωσης. Είναι ένα “ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΜΑ”, αφού το όλο πόνημα εμπνέεται από το έργο μιας σειράς στοχαστών όπως ο Αλεξάντερ Αστρυκ, ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Ανδέας Εμπειρίκος.
Καλή απόλαυση μιας και είναι ευκολοδιάβαστο.
ΥΓ. Δημήτρη ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιέρωσες!!!
Fantastic!
Undoubtedly the best book on the step by step to creating a luxury brand. The book further presents in addition to an exceptional diagramming practical examples of companies that have already done this and shows us that we must first have the vision. The allied vision with this book will help you to understand or create a brand of luxury and all the feelings added to it!
The book’s layout is extremely elegant bringing out one of the items to be observed in the luxury brands that is attention to detail.Well worth the reading!
Well worth the reading!
This book is unique in the challenging world of entrepreneurs!
This book is a must read for any entrepreneur and not only
This book is a must read for any entrepreneur and not only of the luxury sector.
It awakens them to understand that a visionary is the one that achieves extraordinary value added on the long term. Never have thought of that before!
An interesting read with a range of ideas on improving the farming and food system
“An interesting read with a range of ideas on improving the farming and food system. Thanks Panos (Panayiotis) Chamakiotis for sharing. Definitely gives encouragement to keep trying to push innovative concepts and products despite resistance from the market. #farmingforthefuture #agtech #foodsystemstransformation”
This document will help to further strengthen our image as a company and enlarge our business footprint.
“Many thanks for the interesting book which you have published recently. This book will help to further strengthen our image as a company and enlarge our business footprint.”
This book provides a useful narrative about the European agricultural landscape
“This book provides a useful narrative about the European agricultural landscape, its diversity and provides good impulses how the challenges of the future could be approached.”
Submit your Testimonial
© Copyright 2017-2020 TROPOS BOOKS. All Right Reserved. | Powered by TROPOS PRODUCTIONS